Méghozzá nem is egy, hanem rögtön két fagylaltjával is szerepelt az utóbbi évek legjobbjai között a Marcipán Cukrászda a Hungexpo területén megrendezett SIRHA 2022 kiállításon.
Mi is az a SIRHA?
A SIRHA egy francia cég, amely hagyományosan Európa egyik felében rendez gasztronómiai kiállításokat. Vagyis nem csak cukrászok, hanem pékek, baristák, különféle vendéglátással foglalkozó szakemberek és cégek vesznek részt a rendezvényeiken. Itt eszközöket, gépeket, de alapanyagokat is bemutathat, aki szeretne (ha meghívják, ugyanis a bejutás meghívásos alapon megy). Csak, hogy példát említsünk, a METRO áruházak is jelen voltak, különböző termékeikkel.
Rozmaringos-málnás csokoládé és rugelach – a két büszkeség
Ugyan a covid kissé átrendezte a hagyományos forgatókönyveket, nagyságrendekkel lecsökkentve a hasonló kiállítások méreteit, az idei sok szempontból is örömteli volt a marcipános Nagy Laciék számára. A 24 bemutatott legjobb fagyi (mind az év fagylaltja volt a közelmúltban) közül mindjárt kettő is az ő munkájuk. Duplázóból akadt még a kiállításon, sőt, egy triplázó is volt, de mindenképpen komoly eredmény, hogy egy dunaföldvári cukrászda ilyen nagy arányban megjelenik a legjobbak között.
A kiállítás egyik legemlékezetesebb része, amikor a legjobb fagylaltok készítői beállnak a pult mögé, és maguk adagolják tölcsérbe a közelmúlt „Év Fagylaltja” versenyeinek díjazott fagylaltjait, valamint a „Gelato World Tour” és „Gelato Festival” európai döntős és világdöntőn díjakat nyert magyar fagylaltjait.
Nagy nevek a kiállításon
Az eseményen még azért is érdemes részt venni, mert olyan szakemberekkel lehet találkozni és eszmét cserélni, akik a cukrász szakma, és azon belül is a fagylaltkészítés területén a legnagyobb szaktekintélynek számítanak. Talán nem meglepő, hogy ők olaszok: Sergio Dondoli, Sergio Colalucci és Giancarlo Timballo.
Ottjártamkor Laci egy kísérleti fagylaltkehellyel kínált, amelyet húsvétra szeretne kicsiszolni. Nem árulhatok el részleteket, de annyit azért igen, hogy a háromféle fagyi mindegyikében ugyanaz volt a bázis alapanyag, más-más kiegészítőkkel. Az ízükben volt hasonlóság, mégis karakteresen különböztek egymástól. És nekem ugyanaz ízlett legjobban, mint az alkotójának.