Dukai István, mint házigazda egyfajta gasztrofesztiválnak nevezte a rendezvényt, amit június első hétvégéjén rendeztek meg a solti horgásztanyán.
A rendezvény eredete
A Dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend nagymestere, Dukai István a kezdetekről beszélt. Évekkel ezelőtt adonyi borászok és vadászok határozták el, hogy évente más helyszínen találkoznak a környék hasonló jellegű társaságaival, főznek egy jó ebédet, kellemes borokat isznak, és kötetlenül, protokoll mentesen beszélgetnek egymással. Van közös téma, hiszen a borászat és a vadászat szorosan kötődik a természethez. A vadhús és a bor pedig a magyar gasztronómia alapelemének számít. Az is köztudott, hogy a vadászok szeretik a finom borokat, és sok borász másik hobbija a vadászat. Városunk másodszor ad otthont a rendezvénynek, Földvárt pedig erre a napra jelképesen Fejér megyei településnek nevezték ki, hiszen a vendégek valamennyien a szomszédos megyéből érkeztek. Mór, Székesfehérvár, Adony, Perkáta, Csókakő képviseltette magát a vízparti találkozón.
A perkátaiak vaddisznó pörköltet főztek
Tercsák Lajos, az ottani vadásztársaság elnöke jó ötletnek tartja ezt a találkozót. Eddig mindegyiken részt vettek. 22 fős a vadásztársaságuk, területükön főleg az őz terjedt el, de szerencsére az utóbbi években, ha lassan is, de szaporodnak a nyulak, a fácánok. Vaddisznóból, sakálból még sok is van. Gyakran szerveznek közös társasági vacsorákat, ahonnan a borok sem hiányozhatnak.
A csókakői Szent Donát Borrend zászlósbora az ezerjó
Hoztak is magukkal néhány üveggel a rangos eseményre. Zsipi Gyula, a rend elnöke elmondta, hogy évek óta jó a kapcsolatuk a földvári borrenddel. 2001-ben alakultak. Rendszeresen járnak borversenyekre, találkozókra. Ők nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar borrendekkel való rendszeres kapcsolattartásra. Minden évben felkeresnek egy felvidéki, erdélyi, vagy bácskai borrendet. Zsipi Gyula egyébként pedagógus, egy középiskola igazgatója, és földrajz szakosként gyakran beszél diákjainak a hazai borvidékekről, a magyar borkultúra hagyományairól.