Bronzérmet hozhatott haza Tóth Norbert és Görgics Balázs a Protokolldesszert verseny tányérdesszert kategóriájában, „A legnagyobb” névre hallgató kreációjukkal.
A versenyről
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén először rendezte meg protokolldesszert versenyét. Három kategóriában várták a nevezéseket: tányérdesszert, protokollajándék – csomagolható desszert-, valamint a mindenmentes desszertek kategóriájában.
A verseny célja, a Magyar Cukrász Ipartestület megfogalmazásában a következő: „Az egyszeri, különleges gasztro-diplomáciai desszertpályázat célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert életre hívása volt.”
A megmérettetésre összesen 27 alkotással neveztek az ország minden pontjáról, ezekben megjelentek igazi hungarikumok és egyéb izgalmas alapanyagok, mint a rozmaring, akácvirág, kamilla és a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér, vagy éppen a körtepálinka.
„A legnagyobb”
Nem véletlenül utóbbi összetevővel fejeztem be a felsorolást, hiszen ideje átevezni arra a tányérdesszertre, ami a Tóth Cukrászda számára meghozta a harmadik helyezést.
„A legnagyobb” fantázianévre hallgató desszert zabkekszre épül, amelyen körtepálinkával készült körtezselé található, körülveszi egy lágy túrókrém és egy kamillás-körtés ganache bevonat, illetve a tányéron megtalálható még egy különleges körtezselé is. Ropogós elemként zabkekszet és egy mandulalisztes morzsát használtak, sőt pálinkából készült gyöngyöt is felfedezhetünk a tányéron.
Így készült…
A tányérdesszert nem tartozik a mindennapos rutinjukba, így a készítők számára egy új feladat, kihívás volt az, hogy megálmodják a versenyre ezt az alkotást. Ráadásul első alkalommal rögtön az előkelő harmadik helyen végezni kifejezetten szép eredmény, melyre nem csak ők, de mi, földváriak is büszkék lehetünk.
Magát a desszertet viszonylag hamar kitalálták Norbiék, a körítés megalkotásához vezetett inkább kalandos út. Sok kritériumnak kellett megfelelniük, hiszen meg kell jelennie az édes, sós, savanyú ízeknek és a ropogós, krémes, lágy textúráknak is, mindezeknek ráadásul teljes összhangban egymással.
Norbert ebben a projektben tökéletes cukrász társra talált Görgics Balázs személyében, aki többéves pályafutása során dolgozott étteremi cukrászként is, ami most különösképpen az előnyükre vált.
A verseny napja
„A verseny napja elég érdekesen alakult…” – kezdi Norbi, amikor magáról az eseményről kérdezzük. Már fél 5-kor elkezdtek előpakolni, szerencsére a desszertet nem helyben kellett elkészíteniük, hanem minden elemet készen vihetett magával a versenyző, gyakorlatilag csak a tányérdesszertet kellett összeállítani.
10 órakor pedig már kezdetét is vette a zsűrizés, ami nagyon gyors tempóban haladt, a cukrászoknak arra sem volt ideje, hogy lefotózzák a munkájukat.
A délután fél 5 körül kezdődő eredményhirdetésen a dunaföldvári cukrászok megtudhatták, hogy nem csak harmadik helyet értek el a tányérdesszertjükkel, de a Csokoládé Akadémia tanfolyamát is megkapták a díjuk mellé.