Hiszen nincs augusztus 20-ai rendezvény a tradicionális halászléfőző verseny nélkül: ilyen volt az idei a zsűri és a versenyzők szerint.
Így értékelte a zsűri
Az időjárás is közrejátszhatott abban, hogy kevesebb mintát bírálhatott el a zsűri, pedig voltak olyan évek amikor több tucat halászlé is készült a Duna-parton. Idén csak 10 versenyző volt, de ékes példái annak, hogy nem a mennyiség számít. Ez a kevés induló jobb eredményt produkált, mint a tavalyi mezőny. A bíráló bizottságot hárman alkották: az elnök, Tóth István, valamint Baksay Erika és Béres Barbara, utóbbi új volt a csapatban.
Tavaly sok gond volt az ételek színével, a só is megszaladt olykor, ami idén szerencsére nem volt jellemző, így elégedetten nyilatkozott a zsűri elnöke. A 10-ből 8 kitűnő halászlevet kóstoltak, a színek, textúrák is szépek voltak. Kiváló paprikákkal dolgoztak a versenyzők, jó technikákkal, összességében nagyon míves halászleveket kaptak bírálásra. Ezért is volt nehéz a választás, 5-6 olyan minta is volt, amely hasonlóan jó minőséget hozott, egyforma pontszámmal.
Így látta a győztes
Az Aranyfácán színeiben induló Virág Miklós hozta el az első helyet 2022-ben, aki Dunaföldváron először érte el a legmagasabb helyezést ebben a versenyben. Korábban Balatonbogláron, az Országos Halászléfőző Versenyen már bizonyított, itt volt az ideje, hogy a rutinos szakács helyben is megmutassa tudását.
Pontyból készült a győztes étel, nem filézett, hanem szeletelt, mindez dunai alaplével és házi paprikával.
A fiatalok is figyelik a főzés menetét, segítenek ahol csak tudnak. Fontos, hogy megtanulják a hal sózását, és hogy jobban figyeljenek a forráspontra.
A titok a jó minőségű halban és paprikában rejlik – vallja a győztes.
Vegyes csapatok
Ahogyan az lenni szokott, nem csak a földvári halászlé mérkőzött meg a versenyen, hanem a bajai is ringbe szállt, sőt Mohácsról is érkezett csapat.
Utóbbi társaság visszatérő Dunaföldváron, mindannyian a Barics Hal kék egyenpólójában ültek a sátruk alatt, amikor meglátogattuk őket. Barics Mariánnal beszélgettünk, aki idén átvette a stafétát édesapjától, aki több ízben is bizonyított már korábban Dunaföldváron. Egy vándorkupa is ezt bizonyítja, amit, mint örökös dunaföldvári halászléfőző bajnok kapott meg Marci édesapja, miután háromszor is elhozta az első helyet.
A mohácsi halászlé elkészítését tekintve nagyon hasonlít a bajai stílushoz, ez a földrajzi közelségből is adódik.
Só, hagyma, víz, paprika, hal és jó arányok – meg persze egy jó szakács, ez kell a halászléhez a csapat főszakácsa szerint.
Az eredmények
Végül pedig jöjjenek a várva várt eredmények, melyekhez ez úton is gratulálunk!
1. Virág Miklós (Aranyfácán csapata)
2. Mrázné, Klári (Máltai Szeretetszolgálat csapata)
3. Kollmann Zoltán (Baja)