A szüreti időszak bizony már javában zajlik, az újborok közül sok már a pincében, a tartályban pihenve várja a gazdák gondos lépéseit. Nincs ez másképpen a Dunaföldvári Burgundia Pincesor Egyesület életében sem, az itt folyó munkáról Vecsei Pál elnököt kérdeztük meg.
Szüreteltek
Az egyesület lassan első születésnapját ünnepli, így ilyen színekben az idei volt az első szüretük, tudhattuk meg a Facebook oldalukról, ami a Burgundiához köthető „hírportálként” is működik. A publikált képeken ugyanis pont Vecsei Pál, elnök othello szőlőjét láthatjuk.
Családi keretek között szüreteltek, egy szombati esős napon, éppen időben, hiszen a leveleken és néhány száron és csután már megjelentek a lisztharmat jelei. Feltehetőleg a csapadékos idő, valamint az ezt követő meleg táptalaja volt ennek a betegségnek, sőt a fürtök sem maradtak volna ilyen szép állapotban, ha tovább fent maradnak.
A viszonylag korai szüret – a fajtának legalábbis – nem ártott a cukorfoknak, 18 és fél lett, majdnem 19, aminek örülhetett a gazda, hiszen ilyen korai időpontban ez majdhogynem szokatlan. Általában az othellót október elején szedik, de a meleg, aszályos időnek köszönhetően a szüret idén korábbra esett. .
Szeretik a városban az othello fajtát, a borversenyen mindig külön kategóriát képvisel, pedig hivatalosan ebből nem is lehetne bort készíteni, hiszen direkttermő fajta.
Elégedettek azonban az idei szürettel, már azért is, hiszen tavaly sok szőlőt elvert a jég, így az idei termés igazi kincs.
Készülnek a borok
Sok helyen forrnak már borok, a tételek nagy része a tartályokban „pihen” a Burgundiai Pincesor több pincéjében is. Minthogy az időjárás miatt a szüret sokaknál előbb megvolt, így a szüreti munkáknak is a vége felé járnak, aktívan folynak a pince munkák, Paliéknak is már csak a vértes csillaga szőlőt kell leszedniük. Úgy néz ki, hogy szerencsére egyre többen kedvet kapnak a borkészítéshez, ami talán a felpezsdült egyesületi életnek is köszönhető.
Nyitott pincék a Szüreti fesztivál programjában is
Tavaly már bizonyítottak, mint a Szüreti Borverseny helyszíne, sőt már akkor is nyitott pincékkel várták az érdeklődőket. Idén se lesz ez másképpen, a Szüreti fesztivál helyszínéül szolgáló piactér közelsége ugyanis éppen ideális közelségbe helyezi a Burgundia Pincesort.
Délben még egy privát ebédet tartanak, ahol többek között boros egyesületek tagjait is vendégül látják, majd 15 órakor megnyitják a pincéket. Ahogy felfelé haladunk a hegyen, úgy ütközünk majd sorra nyitott ajtókba, hívogató pincés gazdákba – egyre azonban figyeljünk, ne felejtsük otthon a poharunkat, de legalábbis a fesztivál területén váltsuk ki a hivatalos üvegpoharat!