Késhegyig menő harcot folytatott a zsűri, hiszen senki nem tudta, hogy melyik étel kihez, kikhez tartozik, ennek megfelelően meg is mondták a magukét, alaposan. A háromtagú bíráló bizottság nem volt rest őszintén értékelni a beérkezett ételeket, az eredmény azonban nem maradt el: megérdemelt helyre kerültek az oklevelek.
Demokratikus volt a zsűri
Az értékelő bizottság tagjai között találtunk visszatérő bírákat is, hiszen Baksay Erikának nem ez volt az első főzőversenye, legutóbb az augusztus 20-i halászleveket értékelte, amit persze több alkalom is megelőzött. Mellette azonban -helyi szinten legalábbis biztosan- friss arcokat is találtunk, egyfelől Balogh Tamást, aki ezúttal nem csak cikket írni és fotózni érkezett hozzánk, hanem a zsűri megbízott tagja és szóvivője is lett. A harmadik tag a Duna Büfé ifjú vezetője, Makula Anett volt, aki Tamás elmondása szerint mindig kiállt a meglátásai mellett.
Na, de milyenek a szüret ízei?
A kiírást tágan lehetett értelmezni, így történhetett, hogy a benevezett ételek is sokszínűek lettek, bár a bogrács állandó kellék volt az asztaloknál. Azért persze volt két olyan étel is, ami magában hordozta a szüreti időszakra jellemző jegyeket, ezt a zsűri is külön kiemelte a beszélgetésünk során. A különdíjas ételt egyenesen esztétikai alkotásnak titulálta Balogh Tamás, amit nem csak kóstolni, de nézni is élmény volt. A sültes tálon a húsok mellett megjelentek az idénygyümölcsök, többféle szőlővel.
Volt továbbá egy kakaspörkölt is, ami olyan jól volt elkészítve, hogy a zsűri szóvivője egyenesen azt mondta rá, sajnálta, hogy bele kell nyúlnia. De azért persze megtették.
A döntés mindig nehéz, ha szívből szól
Márpedig ez erről szólt. Az ítélet tükrözte mindazt, ami a tányérokban volt, a zsűri pedig elégedetten állhatott fel szombaton 1 óra után nem sokkal a színpadra, hogy kihirdesse az eredményeket.
Az első helyezett Görög István lett, aki, mint minden évben, úgy most is birkapörköltet készített. A győzelem mellett feltett szándéka, hogy kicsit jobban megismertesse a birkából készült ételeket a környékbeliekkel, mivel úgy találja, hogy nem tartozik a legnépszerűbbek közé.
Az étel titka a kiváló hús, a tökéletes fűszerezés – tartja a győztes.
Az eredmények
Első helyezett: Görög István – Birkapörkölt
Második helyezett: Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete – Sertéspörkölt vegyes húsból
Harmadik helyezett: Aranyfácán Étterem – Kakaspörkölt
Különdíj: Aranyfácán Étterem – Szüreti sültes tál