
Mesterszakács foglalkozik a szakképzős tanulókkal az Aranyfácán étteremben.
Több profil, több szakmai tudás
Évek óta biztosít gyakorlati képzést az Aranyfácán étterem a helyi szakiskola szakács és felszolgáló tanulói számára. Jelenleg 11 nappalis és nyolc felnőtt duális képzésben sajátítja el a szakmai ismereteket. Virágh Miklós mesterszakács és a szintén mesteri vizsgával rendelkező Zászlósiné Szigeti Zsuzsanna rutinja és szakmai tudása a garancia, hogy a tanulók alapos képzésben részesülnek. Dávid István tulajdonos szerint a széles profil, a sokoldalúság is garancia arra, hogy a tanulók a mesterség legkülönbözőbb oldalait ismerik meg. Készítenek ételeket elvitelre, kihordásra. Ismereteket szereznek a svédasztalos vendéglátás terén. A kitelepülés idegen helyre, vagy a természetbe szintén más kihívást jelent. A zártkörű rendezvények, például esküvők, céges vacsorák protokollja 20 vagy akár 250 vendég esetén szintén más készségeket kíván. A fiatalok képzésében természetesen a személyzet valamennyi tagja részt vesz. Tanácsokkal, ötletekkel látják el őket.

A diákok többsége szerencsére készséges, szorgalmas, komolyan veszi a szakmát. A jó szakács nagyon keresett, és anyagilag is megbecsült. A felszolgálók is gyorsan el tudnak helyezkedni. Nyaranta négy – öt gimnazista, egyetemista is dolgozik náluk szezonális jelleggel. Nekik nem ez a szakmájuk, de legalább belekóstolnak kis időre a vendéglátás rejtelmeibe.

Jól működő vállalkozás, szakmai sikerekkel
Az Aranyfácán étterem az 1980-as évek közepén nyílt meg a hatos út mellett kamionos csárdaként, mert nagy parkolójában több kamion is elfért. Akkoriban Nádor Antal és Tóth István üzemeltették. Dávid István 1995-ben vette át. István eredetileg agrár végzettségű, de megszerezte a vendéglátói képzettséget is. Dolgozott a Balaton partján és Bölcskén is a Kék Duna étteremben, mielőtt átvette az Aranyfácánt. Modernizált, újított. Az M6-os autópálya megnyitása után sorra zártak be az út menti éttermek. Profilt kellett váltani. Szakosodtak az étel kihordásra, a zártkörű rendezvényekre.

Kitelepüléseket vállaltak, amelyhez sok új technikai eszközt kellett beszerezni, például hűtőautó, asztalok, padok, speciális pultok. István felismerte, hogy igény lenne a svédasztalos vendéglátásra, így megnyitotta a Kele csárdát. Rendeztek az iskola aulájában 250 fős bálokat, jótékonysági esteket. Erre napjainkban már nincs lehetőség, nem engedélyezik. Nagy szükség lenne városunknak egy 2 – 300 főt befogadó rendezvényteremre.
Országos hírnevet szereztek maguknak, mikor éveken át neveztek a Balaton átúszáshoz kötődő halászléfőző versenyre. Kétszer szereztek aranyérmet a Dunaföldvári Aranyfácán Étterem csapata néven. Többször lettek másodikak, harmadikak. Idővel az úszók ellátásában is szerepet vállaltak. Több mint ezer főre késztettek halászlevet. Akkoriban híre járta a Balaton partján, hogy a dunaföldváriak készítik a legjobb halételeket.