
A kétnapos vizsgán hat cukrásztanuló tett bizonyságot tudásáról.
A bizottsági elnök dicsérő szavai
A vizsgarend más volt, mint az eddigi. Hároméves munkájukról egy portfoliót kellett készíteniük a végzős szakképzős diákoknak. Ebben tanáraiktól is segítséget kaptak. Az elméleti vizsga interaktív módon, számítógéppel történt. A gyakorlati vizsga kétnapos volt. Az első napon négy órában az alapanyagokat, kellékeket készítették el, a második napon három órában készültek a torták, sütemények, bonbonok. Kocsisné Doszpod Szilvia, a vizsgabizottság elnöke többször megfordult már városunkban bizottsági elnökként. Tisztában van azzal, hogy az iskolában magas színvonalú, minőségi oktatás folyik. A gyerekek munkája is ezt támasztotta alá. Rutinszerű mozdulatokkal végezték a munkafolyamatokat, látszott, hogy sokat gyakoroltak. Készítményeik közül a legtöbb a cukrászdák pultjaiba kerülhetne értékesítés céljából. A szakmai beszélgetések során kiderült, hogy az elméleti ismeretekben is jártasak.

Az alapos felkészülésnek meglett az eredménye
Gavrilovits-Bacs Rita szakmai oktató büszke a tanítványaira, akik sikeresen levizsgáztak. Ez volt az első csoportja, akikkel három évig foglalkozott. Ez idő során a szakképzés jelentősen átalakult, megreformálódott. Diákoknak, tanároknak egyaránt alkalmazkodniuk kellett az új feltételekhez.
A csoport tagjai közül négyen az év során országos szakmai versenyen is részt vettek, ami nagyban elősegítette a vizsgára való felkészülésüket. A vizsgafeladatok közt voltak könnyebbek, nehezebbek. A bonbonkészítés, a csokoládé temperálása például nagyobb precizitást, odafigyelést igényelt.
A szakma megszerzése után az elhelyezkedés számukra nem jelent problémát, hiszen egy szakképzett cukrász keresett munkaerő. Néhányuknak már most van biztos munkahelye, de a nyár végéig biztos mindenki megtalálja a helyét. A szakoktató örül annak, hogy a többségük a szakmában akar dolgozni, ahogy annak is, hogy szeptembertől ketten visszajönnek az iskolába, s két év alatt a szakács mesterséget is megszerezhetik.


Tamara mentességet kapott az elméleti vizsga alól
Horváth Tamara 11. a-s végzős diák már gyerekkorától szeretett sütni, főzni, ezért választotta a cukrász szakmát. Jól érezte magát a három év során. Büszke arra, hogy idén a szakmai versenyen elért teljesítménye alapján mentesült az elméleti vizsga alól, ez nagy könnyebbséget jelentett számára. Volt ideje alaposan felkészülni a gyakorlati vizsgára. A sütemények készítése könnyebb feladat volt, a torták díszítése már nehezebb. Ősztől visszajön szakács szakmát tanulni. Két szakma birtokában könnyebben talál az ember jó munkahelyet.
