A Tolnai borvidék gyöngyszemei program több mint 100 embert mozgatott meg: a 6 borász, a 3 fogásos vacsora és az esti koncert lehetőségére nem lehetett nemet mondani.
Ez volt a harmadik alkalom
A Tolnai borvidék méltatlan helyzetben van, mióta leválasztották a Szekszárdi borvidékről – a Pannon borrégió részeként sem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Pedig mi, dunaföldváriak is ezen a területen neveljük a szőlőtőkéinket, készítjük a borainkat. A Tolnai borvidék gyöngyszemei vacsorát már harmadszorra rendezték meg, ezúttal Dunaföldváron, a Szélrózsa birtokon. Az esemény célja elsősorban a borvidék bemutatása, az itt dolgozó, alkotó borászok borainak a megismerése.
3 éve Gyönkről indult el a kezdeményezés, majd tavaly Bölcskén a Tomolik Pincészetben kapott helyet a program, ezúttal pedig Dunaföldváron, a Kertbarátok Városvédő Egyesülete volt az este házigazdája. A helyszín a Szélrózsa birtok volt, hiszen szerették volna, hogy több ember számára is elérthető legyen ez a remek lehetőség.
Borok és borászok
Ne is menjünk olyan messzire, hiszen két helyi kötődésű borászat is bemutakozott: a Sűrű Borház, valamint Kelemen Róbert Kézműves Borászata, utóbbi már 2023-ban is részt vett a borkóstolóval egybekötött vacsorán. Míg előbbi 2024-es Irsai Olivérrel és Kékfrankos rozéval érkezett az estre, addig a másiktól 2023-as száraz Sárga muskotályt kóstolhattunk, valamint egy 2021-es Syrah bort.
Bölcskéről idén is a Tomolik Pincészet érkezett, akik egy 2024-es különlegességet és a szintén idei Örsi Róza – Kékfrankos rozéjukat mutatták be.
Paksról a Mayer Pince jött el Dunaföldvárra a 2023-as Rizlingszilváni borával, valamint egy igazi, frissen palackozott Sillerrel.
Gyönkről a Grál Pincét ismerhettük meg, akik megmutatják nekünk 2022-es Kadarkájukat, valamint 2020-as Pelzberg kékfrankosukat.
Végül, de nem utolsó sorban, szintén visszatérőkként beszélhetünk a Simigh Családi Pincészetről, akiknek szintén Gyönkön van a székhelyük, akik egy szekszárdi Merlot és egy tolnai Cabernet Sauvignon bort hoztak magukkal.
Finom falatokból se volt hiány, hiszen a háromfogásos vacsorában találkoztak az ősz színei és ízei, a sajtoktól, diótól és krémektől a kacsacombon át egészen a rétesig sorakoztak fel a tányérokon.
Az estét egy remek hangulatú beszélgetés és tánc zárta a Shisha Café zenekar jóvoltából. A siker egyértelmű volt, így szinte biztos, hogy, ha lehetőség adódik rá, akkor a Tolnai borvidék borászai jövőre is összegyűlnek egy remek hangulatú estére.