Bárki nevezhetett
Január elején a Mély úti székházában rendezte hagyományos pálinka értékelését a borlovagrend. Csányi Tamás szervező elmondta, hogy néhány év kihagyás után a nagy érdeklődésre való tekintettel újra megrendezték a mustrát. Idén 24 fő nevezett, összesen harminc mintával. Főleg a lovagrend tagjai hozták el italaikat, de bárki nevezhetett. Érkeztek résztvevők a környékbeli településekről is. A szakemberekből álló bizottság arany, ezüst és bronz minősítéseket osztott ki. Tamás hangsúlyozta, hogy ez nem verseny, hanem minősítés, éppen ezért a bizottság minden egyes gazda italát külön-külön értékeli. Ennek az a lényege, hogy hasznos tanácsosokkal lássák el a gazdákat a pálinka készítéssel kapcsolatban, tehát lehet tanulni a jó tanácsokból.
Színek, illatok, ízek
A bizottság több szempont alapján értékel. Először is a vizuális megjelenítést értékelik, ez az ital színét, tisztaságát jelenti. Ne legyen zavaros, áttetsző, tiszta legyen. Ezután az illat következik, majd az íz, a zamat. Ekkor már elkerülhetetlen a kóstolás. Fontos, hogy az alapanyag, a gyümölcs ízei érzékelhetőek, jól felismerhetőek legyenek. Vannak másodlagos ízek is, de ezek ne legyenek dominánsak. Az elsődleges és másodlagos ízek aránya adja az ital harmóniáját. Ez alapján lehet értékelni a mintát.
A klímaváltozás következményei
Hazánkban is érzékelhető a felmelegedés, ennek következménye, hogy bizonyos meleget kedvelő mediterrán növények, gyümölcsök is jó minőségben megteremnek hazánkban, ilyen például a füge. Ezekből nyugodtan lehet készíteni pálinkát. Már a hazai pálinka törvény is foglalkozik ezzel a jelenséggel. A szakemberek szerint érdekes, hogy a hazai közvélemény meglehetősen gyorsan elfogadja ezeket az újdonságokat. Először mint kuriózumokat próbálják ki, majd idővel szerves részeivé válnak a magyar pálinka kultúrának.
Tavasztól jönnek a borversenyek
A téli hónapok viszonylag nyugodtan telnek a lovagrend életében. A január végi Vince napot vesszőáldással ünneplik. Áprilistól indulnak a jelentősebb borversenyek országszerte. Az első nagyobb megmérettetés a Duna menti települések borversenye lesz. Utána pedig majdnem minden hétvégén utaznak az ország különböző településeire, hogy megmérettessék boraikat.