A szakképző iskola cukrászainak vizsgáján a látvány mellett az ízvilág is mindenkit megragadott.
420 perc állt rendelkezésre a remekmű elkészítéséhez
Kocsisné Doszpod Szilvia, a vizsgabizottság elnöke örömmel állapította meg, hogy a végzősök szakmailag alaposan felkészültek, komolyan vették a vizsgát, mely több feladatból állt. Mindenkinek egy tortát kellett készítenie. A díszítés, a külső megjelenés egyéni ötlet alapján valósult meg. Nagy szerepe volt a kreativitásnak, a fantáziának. Látványos, sokszor meglepő külsőt öltöttek az édességek. Természetesen az ízeket is minősítették, de ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy a legszebb, a leglátványosabb alkotást értékeli nagyra, még, ha az íze nem is annyira kiváló. A torta mellé egy teasütemény, egy kikészített sütemény és egy fagylaltkehely vagy pohárkrém készítése volt a feladat.
Egyre népszerűbb a cukrász szakma
A szakember szerint az utóbbi években nőtt a szakma presztízse. Szerencsére van utánpótlás. Érdekes, hogy a járványügyi korlátozások időszaka kevésbé viselte meg a cukrászdákat. Az elviteli lehetőség miatt nem kellett bezárni, az ügyesebbek meg tudták tartani a forgalmukat.
A szakma rendkívül színes és fantázia dús. Évente jelennek meg új ízek, gyümölcsvariációk akár a fagylaltok, akár a torták választékában.
A vizsgázók elfáradtak a végére
Gavrilovics-Bacs Rita szakmai oktató az utolsó évben foglalkozott a gyerekekkel, feladata a vizsgára való felkészítés volt. Különösen tavasztól sokat gyakoroltak. Volt külső gyakorlati helyük is, ahol tapasztalatot, rutint szerezhettek. Ha szakmai gyakorlat, akkor jó helyzetben vagyunk, városunkban ugyanis több jóhírű cukrászda is működik. A vizsga fárasztó volt, nem annyira a fizikai erőt vette igénybe, de nagyfokú koncentrációt igényelt. Egy rossz mozdulat, apró figyelmetlenség miatt több óra munkája veszhetett kárba. A szakmai oktató elégedett volt, és büszke tanítványaira.