Fagylaltkészítő verseny októberben? Hát mégis miért ne?! A Gelato Festival World Masters 2022 válogatására készítette el a dunaföldvári Tóth Cukrászda csapata a „Karibi kávét miso karamellel” névre hallgató fagylaltot.
Fagylaltkülönlegesség októberben is
Talán elsőre furcsán hangozhat, hogy pont az őszi hónapok közepette rendeztek fagylaltversenyt, sok szempontból pedig talán érthető, hiszen a szezon végén már több az idő a kreatív energiák kibontakozására.
A Gelato Festival World Masters 2022 válogatójára úgy hívták fel Tóth Norbert és a Tóth Cukrászda csapatát, és még milyen szerencse, hogy megtették! Viszonylag rövid gondolkodást követően kitalálták, hogy milyen ízeket szeretnének – az alapgondolat pedig a kávé körül forgott, hiszen az olaszok nagyon szeretik ezt az italt, ráadásul ez nem az igazi klasszikus alapízek egyike. Nem szerettek volna semmilyen kreatív fantázia nevet adni a fagyinak, így a vásárlóknak és a zsűrinek is sokkal egyértelműbb, hogy mit is kóstolnak.
Karibi kávét miso karamellel
Valódi kávékülönlegességgel terveztek, ezt egészítette ki a miso karamell, ami egy fermentált szójából készült paszta – egyszerre édes, savanyú és sós – kiváló párosítás egy kávéhoz. Kiegészítésként került hozzá a narancs, egy narancsvirágból készült öntet, ami még illatosabbá és kellemesebbé varázsolta ezt a desszertet. A hab a tortán, de legalábbis a díszítés a fagylalton melaszos nádcukorból készült narancsos crumble morzsa lett, ami egy kis finoman ropogós textúrát ad az egésznek.
A versenyről
A fagylaltkészítők összecsapását a Carpigiani Gelato University szervezte meg, ami egy jelentős, nyolcfős stábbal érkezett Magyarországra. A magyarországi partnerük a Bulfoni Kft. Budapesten, ők voltak felelősek az esemény lebonyolításáért.
A világverseny, aminek a válogatóját tartották meg, csak 2025-ben veszi kezdetét, ez volt az első elődöntője, aminek Tóth Norbert rögtön el is hozta az első helyet.
A hazai versengés 2024-ben tovább folytatódik, ekkor fogják ugyanis 9 fagylalt közül kiválasztani azt a kettőt, ami képviselheti az országunkat az olaszországi nemzetközi döntőben.
A hazai verseny egésznapos izgalmak elé állította a cukrászt: a versenyre a fagylaltot félkész állapotában kellett elvinni. Ez ugye azt jelenti, hogy a fagyit folyadék formájában szállították és a kiegészítő elemeket is itthon készítették el.